Felső Anna: Kilencedik szezonját kezdi meg Kispesten.

Komoly változáson esik át idén nyáron együttesünk a Kispest NKK kerete. Felső Annával beszélgettünk, aki a kilencedik szezonját kezdi meg Kispesten.

 

Felső Anna, aki ikon lehet a fiatalok számára, hasznos, képzett, és elkötelezett a Kispestért, nem csak szavakban és mosolygásban, hanem mindennapokban. Ő nem fog a “szerződéséből” menet közben felállni, mert ahhoz van kedve.”  Béki Nagy Bertalan elnök

 

 

Kilenc év az nagyon hosszú idő. Emlékszel még az első kispesti meccsedre?

 

Persze. Kispest-Eger meccs a Kőér utcában. Abban az évben talán az volt a legjobban várt meccs. A szurkolók ki is tettek magukért. Volt görögtűz meg füstbomba is. Másnap pedig mehettünk takarítani és rendbe tenni a pályát. Egy-két helyen még sikálni is kellett az égésnyomokat. Jó móka volt. 

 

Kulcsról származol, de a kézilabda csínját-bínját nem ott sajátítottad el…


Nem, nem.  Tesómmal és unokatesóimmal (vagyunk egy páran) bölcsibe, oviba és iskolába is Dunaújvárosba jártunk. Akkoriban minden kisiskolás korú gyerkőcöt elvittek egy felmérésre, ahol voltak futások, ugrások, dobások, ügyességi feladatok. Az eredmények alapján pedig minden gyereknél megállapították, hogy melyik sport illik hozzá. Levélben értesítettek minket, hogy kiválasztottak kézilabdázni. Még emlékszem, hogy büszkén szaladtam apukámhoz, aki egy utcával lejjebb dolgozott, és újságoltam neki, hogy kiválasztottak. Akkor tényleg nagy büszkeség volt az, hogy elmondhatod magadról, hogy kézilabdázol, hiszen Dunaújváros volt a kézilabda fellegvára abban az időszakban (mint most Győr). Az első edzésemre is úgy emlékszem, mintha pár hete lett volna. Gárdonyi iskola, betonpálya, nagyon sok gyerek, nagyon meleg, ’’szőrős labdák’’. Baranyi Erzsi néni volt az első edzőm, akinél megtanultam az alapokat. Úgy gondolom, nagyon sokat köszönhetek neki. 

 A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, gyermek, kosárlabdapálya és cipők

Hogyan kerültél Kispestre? Emlékszem nem volt túl könnyű váltás…


Abszolút nem volt könnyű, kicsit kacifántosra is sikerült. Dunaújváros után Kecskemétre igazoltam, ahol volt egy gólgazdag évem, pedig nem jellemző rám, hogy ontanám a gólokat. Ha jól tudom a történetet, Lovi a góllövő lista alapján ajánlott be az akkori elnöknél. Marci és Péter eljöttek Kecskemétre egy tornára megnézni, hogy hogy játszom, de az első megkeresés az a Győri Ágitól jött. Éppen a Testnevelési Egyetemen ültem egy órámra várva, amikor Ági hívott, hogy nem szeretnék-e Kispestre igazolni. Gondolkodási időt kértem, mert előtte pár héttel anyukám nagyon beteg lett, és úgy gondoltam most sokkal fontosabb az Ő nyugalma. Majd jött egy újabb hívás Marcitól. Viccesnek hangzik, de először miatta is mondtam nemet az átigazolásra, nagyon furcsa volt a hangja. 😀 Három hónappal később sok változás történt Kecskeméten és úgy éreztem váltanom kell. Akkori vezetőség nem nézte jó szemmel, nem akarták aláírni a papírokat, pedig csak pár óra volt az átigazolási időszak lejártáig. Voltam én ott jellemtelen, cserbenhagyó, minden rossz. Az első Kecskemét-Kispest meccsen ki is fütyültek. Nagyon rosszul esett. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy jól döntöttem, hogy átigazoltam.

 

 

A kilenc év alatt melyik mérkőzés(ek) maradt meg benned?


A már korábban említett első kispesti meccsem az Eger ellen. Az ETO elleni NB1-es meccsünket Győrben. Hatalmas csarnok, hatalmas játékosok, hatalmas élmény. De a tavalyi év meccsei is emlékezetesek voltak szerintem.

 

Hogyan emlékszel vissza az élvonalbeli „kirándulásunkra”?

A tanulás éve volt. Én személy szerint kicsit féltem ettől az évtől. Tudtuk, hogy mi leszünk a legkisebb csapat, tudtuk, hogy sok meccsen leszünk „pofozó zsákok”, de rengeteget edzettünk és küzdöttünk. Nagyon kevés pontot szereztünk az első osztályban, de mégis kispesti történelmet írtunk vele. 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, közeli

Mit vársz az idei szezontól? Milyen érzésekkel vágsz neki az újabb szezonodnak?


Talán azt várom a legjobban, hogy végre elkezdődjön. Ennyi időt labdától és meccstől távol lenni szerintem 3 műtét alatt sem voltam. 

 

Mi a véleményed a Szenti Istvánnal való „házasságról”?

Ahogy egy korábbi bemutatkozó cikkben is írtam, először abszolút nem örültem a hírnek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pozitívan fogadtam ezt a dolgot. El is gondolkodtam a váltáson, mert nem volt teljesen tiszta, hogy hogy is fog kinézni és hogy is fog működni ez az egész. És hogy őszinte legyek, még mindig vannak bennem kérdőjelek. De elfogadom, és mindent meg fogok tenni azért, hogy a legjobb eredményt érjük el. 

 A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

Ismerve a majdnem végleges a keretünket hova várod a Kispest-SZISE közös csapatát?


Ilyenkor szokta mindenki azt nyilatkozni, hogy dobogó legfelső foka. Viszont még nem ismerjük az ellenfeleket, nem tudjuk ki hogy erősített a következő szezonra. Mi is egy különös helyzetbe csöppentünk. Úgy gondolom erős csapatunk lesz, amennyiben sikerül CSAPATTÁ kovácsolódnunk. Ez sosem könnyű a nőknél, főleg ha két külön klub egyesül. Szerintem Attila ezt remekül megoldja majd és szép eredményeket érhetünk el közösen.

 

Hamarosan csapatépítőn vesztek részt, sok ismerős játékossal fogsz találkozni. Kiket ismersz az új igazolások közül?

 Bozsó Leilust már régóta ismerem, nagyon jóban vagyunk. Mostanában sokat találkozok velük, hogy babázhassak. Szerintem egy szurkolónak sem kell bemutatnom őt. De jól ismerem Albert Helgut is, akivel pár évig egymás mellett védekeztünk itt Kispesten.
Szerző Regivel az NB1-es szezonban játszottunk együtt. Van akit a pályáról, mint ellenfél már jól ismerek, és van akivel már találkoztam baráti társaságban, így talán csak a nagyon fiatalok lesznek számomra teljesen idegenek.

 

Új edzővel vágunk neki a következő szezonnak. Ergo 8 év után új edződ lesz. Neked mindenképp érdekes lesz az idei bajnokság.


Az biztos. Bercivel nyolc évig dolgoztunk együtt. Neki van egy stílusa. Megszoksz vagy megszöksz. Én már megszoktam. Tudtam mikor lehet viccelődni nála, (majdnem mindig) tudtam , hogy mikor kell komolyabbra venni a figurát, tudtam mikor kell távolabb menni tőle. Jó, azért nekem se sikerült mindig Most új edzőt kapunk Nagy Attila személyében. Kikit már kérdezgettem, hogy mire lehet számítani, de Kiki nem volt most sem egy nagy szószátyár Nem aggódóm. Minden edzőmmel kijöttem, nem voltak nagy konfliktusaim, mindig beálltam a sorba és csináltam a dolgom. Várom a közös munkát Pacával. 

 

Felső Anna mit vár magától? Van még benned erő, elszántság?

Ha ezt valaki éppen a futópadról leszállva kérdezi tőlem, akkor azt mondom, hogy semmi erőm már ehhez. De komolyan. Csak szidom magam, hogy minek még ez nekem. (főleg a futások után, annyira rossz futó vagyok) Lehet erőm már nem sok, de akaratom annál több. És hát tudjuk, akarattal sok mindent elérhet az ember. Szeretnék megbízható csapattag lenni, segíteni a csapatnak, ha kell

 A képen a következők lehetnek: 2 ember, sportoló emberek és túra/szabadtéri

Az utánpótlásban is nagy szerepet vállalsz. Mi az, amit sikerült véghez vinned a kisebb korosztályoknál?


A legnagyobb siker szerintem az, hogy megszerettetjük a gyerekekkel a kézilabdát.
Mi egy kis egyesület vagyunk, kis utánpótlással. Én inkább a fiúkkal dolgozom együtt, velük találtam meg a közös hangot. A volt U15-ös csapatommal apró pozitív dolgokat is nagy sikerként fogtunk fel sokszor. Sikernek élem meg, hogy mindenkinek találtunk komolyabb csapatot, miután mi nem tudtuk őket tovább vinni. Sikerként éltük meg, ha egy erősebb csapattól év végére már csak 1-2 góllal kaptunk ki. Sikerként éltünk meg akár 1-1 jó támadást vagy védekezést. Sikerként élem meg, hogy egy nagyon jó társaságot kovácsoltunk össze, amiben a szülőknek is nagyon nagy szerepük volt. Hálás is vagyok, hogy ilyen szülői társaság állt mellettem.
Most pedig itt vannak a kis U8 és U9-es fiúk. Nagyon cukik és nagyon ügyesek. Imádom őket, imádok velük dolgozni. Hiszem, hogy velük is sok szép közös sikerünk lesz. Még egy kis rosszaságot beléjük kell nevelni, de azt hiszem az könnyű lesz. 

 

Jelenleg te is a nyári szünetedet töltöd, mivel telnek a vakáció napjai?


Ha úgy nézzük, már március óta vakáción vagyunk. Sokat vagyok barátokkal, főzőcskézünk, sütögetünk, eprészkedünk, jövünk-megyünk Kulcs és Pest között. Sokat sportolok. Futok, biciklizek, a kondiba lassan a nagy Gyúrós Jóskák már nekem is úgy fognak köszönni, mint a haverjaiknak, annyit járok oda. Az elmúlt hetek pedig a tanulásról és gyakorlásról szóltak és szólnak főleg, mert nyakamon vannak a vizsgáim. Két hete pedig megérkeztek az első házi feladatok is az erőnléti edzőnktől, amiket nagy lelkesedéssel csinálok. Bár keddre olyan izomlázam szokott lenni, hogy meg sem tudok mozdulni és öt nap kell a regenerációhoz. De hát a jó eredményért tenni kell.

 

 

Címkék: ,

Sarkadi Bálint

Hivatalos csapat admin

Cras efficitur pulvinar magna eget sodales. Integer faucibus ipsum nisi, quis sollicitudin enim porta ac. Duis nec arcu posuere, luctus diam pulvinar, gravida quam.